· 

Documentaire

Afgelopen jaar heb ik een bijzondere fotoreportage mogen maken. Het is eigenlijk een documentaire geworden. Ik heb een vrouw een jaar lang gefotografeerd tijdens een dapper proces.

 

Nadat er vastgesteld was dat ze het Brca1 gen had, en daarmee 80% kans op borstkanker, heeft ze besloten om preventief haar borsten te laten verwijderen en direct te laten reconstrueren.

 

Ze heeft besloten om alle stappen te laten vastleggen, voor haarzelf en haar omgeving. En dat mocht ik doen. We zijn begonnen voor de operatie, daarna direct na de operatie, alle fases van het bijvullen van de prothese, na de plaatsing van de definitieve prothese, het maken en tatoeëren van de tepel en daarna het eindresultaat.

 

Ze heeft er een mooi fotoboek van gemaakt. Wat een mooi document is het geworden en wat waardevol om op terug te kijken. Ik voel me dankbaar en trots dat ik dit mocht doen. In verband met privacy redenen zal ik hier geen foto's publiceren.

 

Ik schreef in het boek het volgende:

 

 

Jeetje, het is wat, om gevraagd te worden om een hele belangrijke periode in je leven vast te leggen!

Een bruiloft vastleggen is al bijzonder, maar dit was toch wel een hele andere periode.

In het begin ietwat onwennig, even aftasten, maar al heel snel samen de goede richting op. Ze moest zich natuurlijk letterlijk en figuurlijk bloot geven.

Na elke belangrijke stap in het proces kwam ik weer met mijn camera. En elke keer was ik weer benieuwd naar het resultaat. Zeker  de tweede keer direct na de operatie. Poe, dat is dan wel even wat anders! Bijzonder vond ik ook de keren dat ik mee ging naar het ziekenhuis om het bijvullen vast te leggen en het tatoeëren.  Bij elke stap was er weer een ander resultaat. Ook een dank je wel voor het ziekenhuis, omdat ik daar mocht fotograferen.

Mooie locaties hebben we opgezocht. Van veilig en fijn thuis, naar het bos, in de winter in het riet en samen gekke dingen bedacht. We hebben veel gelachen en af en toe een traan, want vlak de emoties ook niet uit.

Dank je wel dat ik deze bijzondere periode voor jou en de mensen om je heen vast mocht leggen. Fijn om zo een jaar rond met jou dit te delen. Trots ben ik op onze samenwerking en op het resultaat! Zowel op je borsten als op de foto’s die we hebben gemaakt en het uiteindelijke boek dat er ligt. Ik zal er nog vaak in terugkijken en aan terug denken.

 

Wil jij ook een belangrijke of speciale periode in je leven vast laten leggen, dan maak ik graag kennis met je om de mogelijkheden te bespreken.